Ricard Salvat, home de teatre

 


Índex de continguts
  • El Teatre Viu -

    A mitjans dels anys cinquanta Ricard Salvat inicià la seva activitat com a creador escènic. Encara no tenia molt clar quin seria el seu paper, li interessava l’escriptura, la posada en escena, i moltes altres coses. La Universitat Central de Barcelona on estudiava Filosofia li permeté conèixer joves que com ell estaven iniciant el seu camí en el món acadèmic i artístic i fent tot el possible per fugir del Teatro Español Universitario, entitat depenent del Sindicato Español Universitario (SEU), creada per la Falange durant la Segona República i que esdevingué un organisme dedicat a controlar la vida acadèmica i estudiantil durant la postguerra.

  • L’EADAG -

    L’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual (EADAG) va néixer sota l’aixopluc del FAD (Foment de les Arts Decoratives), com a secció d’arts escèniques del que havia de ser una escola d’art total. Amb la Bauhaus alemanya com a referent i model, Alexandre Cirici Pellicer va encarregar a Ricard Salvat i Maria Aurèlia Capmany la direcció de l’EADAG, que en pocs anys es va convertir en un focus de resistència, ensenyament i producció teatral.

  • El CITAC -

    L’estada de Ricard Salvat a Portugal és molt poc coneguda tot i l’espectacularitat de la seva sortida i del context que rodeja la feina que hi va fer. I és que Salvat no podia imaginar-se quan va arribar amb la seva família a Coimbra —per ser director artístic del Circulo de Iniciação Teatral da Academia de Coimbra (CITAC)— que acabaria sent expulsat del país en menys d’un any i enmig de la major revolta estudiantil contra la dictadura portuguesa.

  • L’AIET -

    L’Associació d’Investigació i Experimentació Teatral (AIET) fou creada el 15 de novembre de 1993 pel Dr. Ricard Salvat, professor de la Universitat de Barcelona i professional de les arts escèniques, per tal de promoure i difondre activitats de tipus teatral no només en el vessant estrictament de creació d’espectacles sinó també en el vessant d’estudi del fet teatral, mitjançant la publicació de la revista Assaig de Teatre i la col·lecció «El pla de les comèdies», l’organització de conferències, tallers, taules rodones i congressos internacionals, i la convocatòria del Premi Internacional de Teatre Josep Robrenyo.

  • Teatrografia -

    Abreviatures.