Ricard Salvat a Portugal.

L’estada de Ricard Salvat a Portugal és molt poc coneguda tot i l’espectacularitat de la seva sortida i del context que rodeja la feina que hi va fer. I és que Salvat no podia imaginar-se quan va arribar amb la seva família a Coimbra —per ser director artístic del Circulo de Iniciação Teatral da Academia de Coimbra (CITAC)— que acabaria sent expulsat del país en menys d’un any i enmig de la major revolta estudiantil contra la dictadura portuguesa.
L’any 1968 marca l’inici d’un període pretesament oberturista del nou primer ministre Marcelo Caetano. Es tornen a permetre eleccions a l’Associació d’Estudiants de Coimbra, que tingueren com a resultat la victòria d’una llista d’esquerres, tot desafiant les autoritats. Els enfrontaments entre govern i estudiants portaren a l’anomenada Crisi acadèmia del 1969, en la qual es trobaren immersos Salvat i el CITAC com a agents destacats.
Abans Salvat ja tenia renom a la ciutat gràcies al seu curs d’història del teatre, que va reunir prop de 200 assistents. Al mateix temps, va muntar amb el CITAC Brecht+Brecht, espectacle al voltant del dramaturg alemany, que va aconseguir grans elogis per la seva qualitat artística i el seu arriscat component polític, i que va cridar l’atenció de la policia del règim.
Castelao e a sua época (CSE), un intent de diàleg entre cultures ibèriques sota els motlles del teatre èpic de Brecht, hauria d’haver estat el següent espectacle del CITAC, però no es va arribar a realitzar mai. En primer lloc, perquè la censura va prohibir l’obra i, després, perquè la policia política va irrompre de matinada a casa de Ricard Salvat per arrestar-lo i expulsar-lo del país en una operació contra el moviment estudiantil i els seus grups de teatre. No podríem entendre l’expulsió de Salvat fora del context de la crisi acadèmica, però tampoc es concep l’ambient que propicia la crisi sense la feina de Salvat i el CITAC. Desgraciadament, el grup va patir altres altercats i un any després el seu arxiu va ser destruït i, en conseqüència, es va perdre molt material referent a la feina de Salvat, especialment sobre Castelao e a sua época, que va quedar en la desmemòria fins avui.

Antonio Iglesias Mira
Investigador

Més informació:

IGLESIAS MIRA, Antonio (2011): Castelao e a sua época na Coimbra de 1969. Tese de Mestrado inédita, Universidade do Algarve (Faro).

IGLESIAS MIRA, Antonio (2012): «Unha aproximación ao texto de Castelao e a sua época», Revista Dorna,n. 35. Santiago de Compostela, Universidade de Santiago de Compostela.