Nota Biogràfica

Ricard Salvat
Ricard Salvat neix a Tortosa el 17 d’agost de 1934 i mor a Barcelona el 24 de març de 2009.

Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona,va ampliar els seus estudis a Heidelberg (Alemanya) amb una beca concedida per l’Institut Alemany. De ben jove va començar a interessar-se pel teatre i l’anada a Alemanya va ser molt important en la seva formació teatral perquè va entrar en contacte amb el teatre de Bertolt Brecht i el Berliner Ensemble. Aquest fet va ser fonamental en la seva creació artística.

Va ser escriptor,director teatral i catedràtic d’Arts Escèniques a la Universitat de Barcelona. Està considerat una figura clau en la renovació de les arts escèniques a Calalunya. Dirigí prop de dues-centes obres entre les quals el mateix Salvat destacava Primera història d’Esther i Ronda de mort a Sinera de Salvador Espriu, i La tragèdia de l’homed’ImreMadách. També va posar en escena, entre molts altres dramaturgs, Eurípides, Shakespeare, Goethe, Wagner, Brecht, Valle-Inclán, García Lorca, Alberti, Buero Vallejo, Guimerà, Victor Català, Mercè Rodoreda, etc.

Va publicar diversos llibres d’assaig, va escriure articles, va impartir conferències, va participar en diversos congressos nacionals i internacionals i va ser membre integrant del Congrés Mundial de la Pau.

El 1960 va fundar l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual i el 1975, l’Escola d’Estudis Artístics de l’Hospitalet del Llobregat. Va ser director del Festival Internacional de Sitges (1977-1986), del Festival Internacional de Teatre de Tortosa EntreCultures (2004-2006) i a partir de l’any 1993 i fins a la seva mort va ser president de l’Associació d’Investigació i Experimentació Teatral (AIET).

Entre d’altres distincions, Ricard Salvat va rebre el Premi Joanot Martorell 1959 ambla novel·la Animals destructors de lleis, el Premi ImreMadách (1994), la Creu de Sant Jordi (1996), el Premi Nacional de Teatre (1999), la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona (2003), el Premi Butaca d’Honor (2008) i el Premi Arlequí (2008). El 2004 va ingressar com a acadèmic electe a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.